Kategorie

Platba kartou etescoma Platba kartou etescoma

Fondue

Název fondue pochází z francouzského slova fondue, které v překladu znamená „tavená, tavený“. Historie fondue se začala psát v 18. století ve švýcarském kantonu Neuchatel. Tehdy se fondue vyráběly ze směsi dvou sýrů, bílého vína a mouky, což byly suroviny běžné v každé švýcarské domácnosti. Samotný vznik fondue byl praktickou záležitostí, tehdy se ještě nejednalo o gurmánský zážitek. Chléb i sýr přes zimu dlouho nevydržely, rychle tvrdly. Tamější lidé přišli na to, že nahřátý sýr a v něm namočený chléb, dobře chutná. Tady můžeme vidět první náznaky posezení s přáteli u fondue, tak jak jej známe dnes.

Receptů na přípravu fondue je nepřeberné množství. Kromě klasického sýrového fondue můžete dělat fondue z masa, ryb, čokoládové, zeleninové a mnohé další.

Tradiční nádoba na fondue byla vyráběna z kameniny a nazývala se caquelon. Nádoba může být taktéž litinová nebo keramická – každopádně ale musí být těžká, aby napomáhala dobrému rozložení tepla. Nádoba se nejprve nahřeje na sporáku a až poté se umístí přímo na stůl na malý vařič.

Stolování při fondue má několik pravidel:

1. Chleba se napichuje na dlouhou speciální vidličku, v omáčce se lehce otočí, aby se obalil.

2. Sýr se nechává okapávat.

3. Vidličky byste se neměli dotýkat ústy. Je tedy lepší mít druhou vidličku, pomocí které stáhnete připravený pokrm na talířek.

4. Nejčastěji používaná je francouzská bageta. Na každém nakrájeném kousku by měla zůstat kůrka.

Pár tipů na závěr:

1. Fondue ohřívejte na nejnižší možnou teplotu.

2. Jestliže budete připravovat sýrové fondue, přidejte škrob – sýr Vám tak zůstane rozpuštěný.

3. Volba vařiče je taktéž důležitá. Máme tři základní druhy: gelový, lihový a na čajové svíčky. Svíčky využijete při přípravě čokoládového fondue. Lihový nebo gelový vařič použijte v případě přípravy sýrového nebo fritovaného fondue.

 

 

Receptík na čokoládové fondue

Nachystejte si: 400 g hořké čokolády, 50 g krupicového cukru, 250 ml mléka, špetka mleté skořice, lžička strouhané pomerančové kůry, lžička citronové šťávy

Na jednohubky si nachystejte: 4 oloupané hrušky nebo broskve, 1 menší ananas, 2 oloupané banány, 2 pomeranče nakrájené na čtvrtky, jahody, šťáva z 1 citronu, krabice sušenek

Postup:

Hořkou čokoládu nastrouhejte do hrnce a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte cukr, skořici, pomerančovou kůru, šťávu z citronu. Nakonec přilejte mléko a přiveďte do mírného varu. Směs pak přelijte do nádoby na fondue.

Omyté ovoce nakrájejte na větší kostky, pokapejte šťávou z citronu a rozložte na mísu. Nádobu s čokoládou pak dejte na vařič uprostřed stolu a nastavte nízkou teplotu. Sušenky si dejte ohřát do trouby.

Pak už jen ovoce napichujte na vidličku, namočte v teplé čokoládě, přikusujte sušenky a užívejte si příjemně strávené chvíle s rodinou či přáteli!

 

 


Sada pro přípravu těstovin
Keramická pánev Vitapan
Loading...