Kategorie

Platba kartou etescoma Platba kartou etescoma

Kuchyňské nože Tescoma

 

Bez dobrého nože se při vaření neobejde žádný kuchař. Je to jediný pomocník, který Vám významně usnadní práci v kuchyni, zatímco s nekvalitním, tupým nebo nevhodně zvoleným nožem se může vaření stát nemilou a obtěžující záležitostí. 

 

Jak si správně vybrat? 

Každý, kdo si chce pořídit kvalitní nůž, musí počítat s tím, že za něj něco zaplatí. Pokud vám někdo nabízí sadu kuchyňských nožů za levný peníz, s největší pravděpodobností se bude jednat o výrobek, který bude svou funkci plnit pouze po určitou dobu a s nižší kvalitou. Dobrý nůž by měl mít rukojeť i čepel dobře vyvážené. Přechod mezi čepelí a rukojetí by mělo dělit "probrání", které slouží mnohdy jako ochrana ruky. Přechází - li čepel hladce do rukojeti, může vám při krájení ostří nože snadno sklouznout do dlaně a ošklivě vás pořezat. Kvalitní kuchyňský nůž bývá těžší - tak poznáte, že se ocelí nešetřilo. Důležitá je i rukojeť nože - plast je odolný materiál, kterému nevadí velká vlhkost ani umývání v myčce na nádobí. Povrch však nemůže být hladký, ale musí mít protiskluzovou úpravu, aby bylo možné nůž bezpečně uchopit a snadno s ním při vaření manipulovat. Z toho důvodu jsou na pohled tak krásné nože s kovovou rukojetí hodnoceny jako problematické. Dobré jsou dřevěné rukojeti, ale lze je mýt pouze ručně ( ne v myčce) a bez vhodné povrchové úpravy zůstávají na dřevě nevzhledné skvrny. 

 

Jak se správně o kuchyňské nože starat? 

Nože s kovovou nebo plastovou rukojetí se udržují lépe než kuchyňské nože s dřevěnou rukojetí. Dřevo reaguje hůře na horkou vodu a také se v něm mohou držet bakterie. Nože můžete umývat v myčce, avšak odborníci se shodují, že přípravky používané na mytí v myčce nožům neprospívají a jsou dokonce častou příčinou chemické mikrokoroze. Doporučují mýt nože ručně nebo alespoň po mytí v myčce nože vyjmout, omýt v čisté vodě a řádně vysušit. Nože nikdy neskladujte v zásuvce naházené přes sebe. Jejich ostří tím trpí a nože se navzájem tupí. Řešení jak ukládat nože je několik. Můžete pořídit do zásuvky pořadač, kde bude mít každý nůž své místo nebo si můžete pořídit stojan na nože, který bude i zdobit vaši kuchyňskou linku. K dostání jsou jak klasické dřevěné, tak i plastové nebo kovové stojany na nože.

 

                                 nože Tescoma

 

Optimum pro kuchyň 

S jedním, byť kvalitním nožem si v kuchyni nevystačíte. V základní výbavě by měl být nůž na pečivo, na zeleninu, na porcování masa, okrajovací nožík, úzký vykosťovací nůž a univerzální (cca 20 cm dlouhý) kuchyňský nůž. Praktický je také sekáček. Pochopitelně existuje celá řada jiných speciálních nožů, které si můžete pořídit. Ty jsou ovšem pro příležitostné kuchaře zbytečné, ocení je spíše profesionál. Ten se neobejde ani bez kuchyňských nůžek. Dobrušovat nože můžete doma pomocí ocílky nebo brousku.

 

Kuchyňské nože Tescoma

 

Jedním z vychytaných nožů firmy Tescoma je nůž na salát PRESTO, který je ideální pro krájení hlávkového nebo ledového salátu, čínského zelí, ale také špenátu, okurek, paprik a jiné zeleniny. Zelenina krájená plastovou čepelí si uchovává vitamíny, nehnědne a vydrží čerstvá po delší dobu. Nůž na salát Presto je vyroben z vysoce kvalitního plastu a je vhodný do myčky. 

Nože s keramickou čepelí Azza jsou maximálně šetrné ke krájeným pokrmům. Čepele těchto nožů jsou velmi ostré, netupí se běžným používáním a nikdy nerezaví.  Keramický nůž Azza má protiskluzovou rukojeť a na výběr je ze 3 velikostí. 

Nože Presto Tone jsou žhavou novinkou letošního roku. Jsou vybavené antiadhezním povrchem a speciálním ochranným pouzdrem pro bezpečné skladování. Antiadhezní povrch je šetrný ke krájeným pokrmům, potraviny na něm neulpívají a čepel se snadno čistí. Nože Presto Tone lze umývat v myčce, při ručním mytí se vyhněte použití drátěnky nebo abrazivních přípravků, které mohou povrch mechanicky poškodit. 

 

 


Cukrářské košíčky jarní
Razítko na sušenky velikonoční
Loading...