Linecké cukroví
Linecké cukroví je neodmyslitelnou pochoutkou na každém vánočním stole. Kdo by neměl rád tyto marmeládou slepená kolečka, hvězdičky, stromečky a jiné tvary připomínající Vánoce. I tento rok pro Vás máme pár receptů a tipy na pečení.
Klasické linecké cukroví
Ingredience: 350 g mouky hladké, 1 ks vanilkového cukru, 120 g moučkového cuku, marmelád, 3 ks žloutků, ořechy a 250 g másla
Postup: Na vál dáme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutku zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout nejlépe do druhého dne a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme těsto do požadovaného tvaru pomocí vykrajovátek. Z poloviny vykrojených tvarů na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tyto potřeme vejcem a posypeme rozsekanými ořechovými jádry nebo mandlemi. Upečeme do růžova a po vychladnutí slepujeme marmeládou dle chuti každého.
Ilustrativní obrázek: Vánoční vykrajovací forma Delícia
Linecké cukroví - Dvoubarevné řezy
Ingredience:
Tmavé těsto: 250g polohrubé mouky, 150 g másla, 80 g cukru, 35 g kakaa, 2 žloutky
Světlé těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, vanilka
Postup:Světlé těsto - na vále smícháme mouku a cukr, přidáme nakrájené změklé máslo, žloutky a vanilku. Vypracujeme hladké těsto. Tmavé těsto - postupujeme stejně jako u těsta světlého, místo vanilky přidáme kakao. Obě připravená těsta dáme do ledničky odpočinout nejméně na 1 hodinu. Z každého těsta vyválíme asi 1 a půl cm plát a nakrájíme dva 1 a půl cm silné pruhy. Položíme vedle sebe jeden světlý a jeden tmavý, potřeme bílkem a na ně položíme v opačném pořadí další dva pruhy. Pak vyválíme ze světlého nebo tmavého těsta tenkou placku (rovněž ji potřeme bílkem), do které zabalíme na sobě naskládané pruhy a přitiskneme. Pak dáme těsto ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí krájíme ostrým nožem 1/2cm široké řezy a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20-30minut (dozlatova). Po vychladnutí naskládáme řezy na ozdobný talíř.
Linecká kolečka s ořechovým sněhem
Ingredience: 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 žloutky, mouku na vál, tuk na vymazání plechu
ingredience na ořechový sníh: 2 bílky, 150 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů
Postup: Mouku prosejeme na vál, přidáme rozsekaný tuk, cukr a žloutky a suroviny zpracujeme na hladké těsto, ze kterého vyválíme tenký plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka nebo hvězdičky. Přendáme je na vymazaný plech a cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou stříkneme na střed tvaru ořechový sníh. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme při asi 200 °C. Ořechový sníh můžeme ochutit kůrou nastrouhanou z citronu nebo pomeranče, můžeme přidat i špetku skořice a místo části cukru přidáme cukr vanilkový.
Ilustrativní obrázek: Oboustranná vykrajovátka Delícia
Vyzkoušejte nová vykrajovátka - vánoční ozdoby Delícia - v balení naleznete stuhy pro zavěšení na vánoční stromeček. Další novinkou jsou vykrajovátka adventní perníčky, které si rovněž můžete zavěsit na stuhu, která je součástí balení. Pokud máte rádi tradiční motivy českých, ale i amerických Vánoc, jsou pro vás nová vykrajovátka Delícia tím pravým řešením při pečení perníčků i lineckého cukroví. Příjemnou zábavu při pečení Vám přeje eTescoma.