Kategorie

Platba kartou etescoma Platba kartou etescoma

Šampaňské, 2. část

Jaké nejlépe vybrat?                                                                         

Extra-brut: extra suché, obsah cukru 3 – 6 g /l

Brut: velmi suché, obsah cukru je 6 – 15 g/l

Extra-dry: obsah cukru je 12 – 20 g/l

Sec: suché, obsah cukru je 17 – 35 g/l

Demi sec: polosuché, obsah cukru je 33 – 50 g/l

Doux: sladké, obsah cukru je nad 50 g/l

Ultra-brut: ultra suché, obsah cukru méně než 3 g/l

 

Podávání šampaňského

 

Velmi důležitá při servírování je teplota šampaňského. To by se mělo servírovat vychlazené na teplotu 6 – 8°C. Čím starší šampaňské je, tím se servíruje při vyšší teplotě (cca 14°C). Šampaňské můžete chladit dvěma způsoby: buď láhev umístit do kbelíku zaplněného do poloviny vodou a několika kostkami ledu nebo umístit láhev do chladničky. Známý zvuk při otevření lahve šampaňského, který signalizuje vypuknutí dobré zábavy, není ale pro samotné víno příliš dobrým. Mnohem šetrnější je otevírat láhev tak, že korek uchopíte do ubrousku a s lahví pod úhlem 45° pomalu otáčíte. Tak korek z jejího hrdla snáze uvolníte. Šampaňské podávejte nejlépe ve vysoké štíhlé sklenici (flétně) nebo v kulatějším tulipánu. Obě rozvinou buket a barvu vína. Nevhodná je sklenice ve tvaru misky. Nalévejte nejdříve malé množství, aby sekt nevypěnil. Poté sklenici doplňte zhruba do dvou třetin. A poslední rada: hrdlem láhve se nedotýkejte okraje sklenky.

 

Co takhle zkusit míchané nápoje?

Green machine

Šejkr naplňte ledem, přidejte 60 ml vychlazeného zeleného čaje (kvůli barvě se doporučuje matcha tea), dále 45 ml čerstvé limetkové šťávy a 15 ml medu. Dobře promíchejte, nalijte do flétny a doplňte šampaňským. Ozdobte čerstvou mátou.

Ginger juice

V šejkru rozdrťte za pomoci dřevěné lžíce 15 g čerstvého oloupaného zázvoru a povrch dosypte ledem. Přidejte 120 ml ananasového džusu a pořádně promíchejte. Nalijte do dvou fléten a doplňte až po okraj šampaňským.

Red Velvet

Flétnu naplňte ze ¾ růžovým vínem a dolijte ji černým pivem. Povrch nápoje pak ozdobte malým množstvím mleté kávy a svitkem pomerančové kůry.

 

Na závěr už stačí jen dodat: „Na zdraví!“  


Sada pro přípravu těstovin
Keramická pánev Vitapan
Loading...