Svatomartinská husa
Svatomartinské slavnosti
Na tuzemských svátečních stolech se pečená husa objevuje o svátku patrona české země, svatého Václava (28. září). Ještě delší tradici na území České republiky má svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad a pojí se s ním řada zvyklostí. Na mnoha místech se od nepaměti konaly poutě, posvícení a také výroční a dobytčí trhy.
Husa k svatomartinským slavnostem nepatří náhodou. Podle jedné z legend se svatý Martin ze skromnosti zdráhal přijmout biskupský úřad a schoval se do stodoly, husy ho ale svým hlasitým kejháním prozradily. Svatý Martin se tak stal nejen patronem vojáků, jezdců, koní, vinařů a žebráků, ale i hus.
Pečená husa je tedy neodmyslitelným symbolem, současně i posledním vydatným pokrmem před adventním půstem.
Pranostiky se svatým Martinem spojené:
Svatý Martin přijíždí na bílém koni.
Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
Martinův led, bude vodou hned.
Na svatého Martina kouřívá se z komína.
Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě.
Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.
Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.
Jak správně vybrat a připravit husu
Správný výběr husy je velmi důležitý. Jak ale kvalitní kousek poznat? Základními znaky jsou masitá prsa a stejnoměrně bledá tlustá kůže bez skvrn, trhlin a zbytků peří. Velmi mladé husy mají zvlášť jemné maso, avšak minimum masa prsního.
Husy jsou nejtučnějšími představitelkami drůbeže: 100g masa z prsou a stehen obsahuje 7g tuku na 22g bílkovin. Před přípravou odstraňte většinu viditelného tuku – můžete jej použít na vyškvaření sádla.
Správným místem k rozmražení husy je chladnička. Husu vyndejte z obalu a uložte ji do nádoby s mřížkou tak, aby se odkapávající tekutina nedostala do kontaktu s masem. Nádobu pak zakryjte potravinovou fólií. Husu nikdy nerozmrazujte v mikrovlnné troubě ani ji nikdy nepečte zmrzlou.
Recept na pečenou husu:
Ingredience: 1 husa, 2 – 3 jablka, 1 lžička škrobové mouky, sůl dle chuti, drcený kmín
Husu omyjeme, dobře zevnitř i po povrchu osolíme, vložíme do ní omytá neloupaná jablka, položíme prsní kostí na pekáč, pokmínujeme, podlijeme litrem vody, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Je-li husa příliš tučná, občas propíchneme kůži (zejména pod stehny a kolem biskupa), aby se lépe vypekla. Za jednu a půl hodiny, jakmile se sádlo v pekáči zčistí, sebereme je. Husu stále poléváme vypečenou šťávou, k níž občas přilijeme trochu vroucí vody. Výpečky z krajů pekáče seškrabujeme do šťávy. Pak troubu zapneme na větší žár, aby husa pěkně zhnědla. Posledních 30 minut již nepoléváme a těsně před dopečením polijeme husu šálkem ledové vody, aby kůže byla křupavá. Pak husu vyjmeme, jablka odstraníme a šťávu zahustíme škrobovou moučkou. Husu pečeme asi 2-4 hodiny.K huse se nejlépe hodí zelí a po domácku udělané knedlíky, ať už bramborové nebo houskové.