Kategorie

Platba kartou etescoma Platba kartou etescoma

Svatomartinská husa

 

Svatomartinské slavnosti

 

Na tuzemských svátečních stolech se pečená husa objevuje o svátku patrona české země, svatého Václava (28. září). Ještě delší tradici na území České republiky má svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad a pojí se s ním řada zvyklostí. Na mnoha místech se od nepaměti konaly poutě, posvícení a také výroční a dobytčí trhy.

 

Husa k svatomartinským slavnostem nepatří náhodou. Podle jedné z legend se svatý Martin ze skromnosti zdráhal přijmout biskupský úřad a schoval se do stodoly, husy ho ale svým hlasitým kejháním prozradily. Svatý Martin se tak stal nejen patronem vojáků, jezdců, koní, vinařů a žebráků, ale i hus.

 

Pečená husa je tedy neodmyslitelným symbolem, současně i posledním vydatným pokrmem před adventním půstem.

 

Pranostiky se svatým Martinem spojené:

 

Svatý Martin přijíždí na bílém koni.

Na svatého Martina bývá dobrá peřina.

Martinův led, bude vodou hned.

Na svatého Martina kouřívá se z komína.

Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě.

Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.

Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.


 

Jak správně vybrat a připravit husu

 

 

Správný výběr husy je velmi důležitý. Jak ale kvalitní kousek poznat? Základními znaky jsou masitá prsa a stejnoměrně bledá tlustá kůže bez skvrn, trhlin a zbytků peří. Velmi mladé husy mají zvlášť jemné maso, avšak minimum masa prsního.

 

 

Husy jsou nejtučnějšími představitelkami drůbeže: 100g masa z prsou a stehen obsahuje 7g tuku na 22g bílkovin. Před přípravou odstraňte většinu viditelného tuku – můžete jej použít na vyškvaření sádla.

 

 

Správným místem k rozmražení husy je chladnička. Husu vyndejte z obalu a uložte ji do nádoby s mřížkou tak, aby se odkapávající tekutina nedostala do kontaktu s masem. Nádobu pak zakryjte potravinovou fólií. Husu nikdy nerozmrazujte v mikrovlnné troubě ani ji nikdy nepečte zmrzlou.

 

Recept na pečenou husu:

 

Ingredience: 1 husa, 2 – 3 jablka, 1 lžička škrobové mouky, sůl dle chuti, drcený kmín


Husu omyjeme, dobře zevnitř i po povrchu osolíme, vložíme do ní omytá neloupaná jablka, položíme prsní kostí na pekáč,
pokmínujeme, podlijeme litrem vody, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Je-li husa příliš tučná, občas propíchneme kůži
(zejména pod stehny a kolem biskupa), aby se lépe vypekla. Za jednu a půl hodiny, jakmile se sádlo v pekáči zčistí, sebereme
je. Husu stále poléváme vypečenou šťávou, k níž občas přilijeme trochu vroucí vody. Výpečky z krajů pekáče seškrabujeme do
šťávy. Pak troubu zapneme na větší žár, aby husa pěkně zhnědla. Posledních 30 minut již nepoléváme a těsně před dopečením
polijeme husu šálkem ledové vody, aby kůže byla křupavá. Pak husu vyjmeme, jablka odstraníme a šťávu zahustíme škrobovou
moučkou. Husu pečeme asi 2-4 hodiny.K huse se nejlépe hodí zelí a po domácku udělané knedlíky, ať už bramborové
nebo houskové. 

Sada pro přípravu těstovin
Keramická pánev Vitapan
Loading...